Witam wszystkich i pozdrawiam. Skoda Octavia II Tour. Warszawa
"Puchnący" pedał hamulca
Zwiń
X
-
"Puchnący" pedał hamulca
Witam forumowiczów!
Potrzebuję informację czy to normalne zjawisko w Octavii II.
Przy włączonym silniku na postoju po 3-4 krotnym dynamicznym naciśnięciu pedału hamulca pedał na chwilę puchnie. Po chwili jednak wraca do normalnego położenia. Taka sytuacja podczas jazdy skutkuje chwilowym osłabieniem siły hamowania auta.
Dziękuje z góry za odpowiedź.
DM
-
-
Zamieszczone przez darekmiasekPrzy włączonym silniku na postoju po 3-4 krotnym dynamicznym naciśnięciu pedału hamulca pedał na chwilę puchnie. Po chwili jednak wraca do normalnego położenia
Zamieszczone przez darekmiasekTaka sytuacja podczas jazdy skutkuje chwilowym osłabieniem siły hamowania auta.
Komentarz
-
-
Na postoju pompa podciśnienia (sekcja pompy tandemowej) ma małe obroty , a ty samym małą wydajność i dłużej pompuje podciśnienie w układzie wspomagania.
Jak hamujesz podczas jazdy to wciskasz sprzęgło? Jeżeli tak to masz podobny efekt. Spróbuj hamować na biegu ze zwiększonymi obrotami silnika to zwiększa podciśnienie. Jeżeli tak hamujesz to pompa tandemowa do sprawdzenia ew. szczelność układu wspomagania.
Komentarz
-
-
b. Wam dziękuję za podpowiedzi. Sprawdzę tylko zgodnie z sugestią redziaka co się dzieje kiedy hamuję ze zwiększonymi obrotami silnika. Rzeczywiście do tej pory próby robiłem na wolnych obrotach lub po wciśnięciu sprzęgła.
Sebu oczywiście znam zasady hamowania z abs-em Te moje próby to tylko testy. Pomyślałem przez moment tylko, że może mam zapowietrzony układ co skutkuje lekkim puchnięciem.
Pozdrawiam, DM
Komentarz
-
Komentarz